Canmore 2010

Dyskusje na temat biegów narciarskich.

Canmore 2010

Postprzez markos7207 Śro Lut 03, 2010 1:28 pm

Już w piątek i sobotę "próba generalna" przed igrzyskami w Vancouver ! :D
Na olimpijskich trasch z igrzysk w Calgary z przed 22 lat, w Canmore gdzie wtedy rozgrywano konkurencje klasyczne odbędą się biegi na 10/15 km stylem dowolnym i sprinty stylem klasycznym.

Program zawodów:
Piątek - 5.02.2010
10 km kobiet(18:30)
15 km mężczyzn(20:15)

Sobota - 6.02.2010
Sprint kobiet - 1,47 km(20:15)
Sprint mężczyzn - 1,7 km(20:15)

Tutaj są mapki i profile tras.
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo,
zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska"
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Śro Lut 18, 2009 4:25 pm

Re: Canmore 2010

Postprzez Janko10 Śro Lut 03, 2010 11:36 pm

Gdyby meta była w połowie to byłoby optymalnie dla Justyny, a tak będzie tylko jedno zwycięstwo i jedno 2-3 miejsce. :wink:
13 stycznia 2010 nie zważając na okres ochronny oraz obrońców przyrody, zastrzelono Świstaka. Sprawcy, którego imienia nie wolno wymawiać, uszło to na razie płazem. Żądamy wskrzeszenia Świstaka!
Awatar użytkownika
Janko10
Ostrzeżenie

Dołączenie: Sob Gru 06, 2008 6:30 pm
Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez karlos Pią Lut 05, 2010 9:49 am

Są już listy startowe:
kobiety
mężczyźni
U kobiet nie wystartują Norweżki i Finki, a u mężczyzn też zabraknie Norwegów oraz Czechów i Francuzów.
Awatar użytkownika
karlos
Kadra A

Dołączenie: Sob Gru 12, 2009 11:09 pm
Miejscowość: Gdynia

Postprzez markos7207 Pią Lut 05, 2010 1:05 pm

Nie startuje olimpijska kadra Norwegii, bo przebywa jeszcze w Sun Valley ale u mężczyzn pobiegną Aasen, Eilifsen i Bach więc Norwegowie będą.
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Postprzez Duche Pią Lut 05, 2010 2:05 pm

Sedov jest na liście startowej. Zobaczymy jak się zaprezentuje.
\o/ Jekaterina Jurjewa \o/

"Oni są jak dzieci, które wychodzą z klasy. Jestem pewny, że gdybym któregoś wieczora zadzwonił do nich, żeby zagrać meczyk, to przyszliby wszyscy. Oni nie tylko chcą grać w piłkę, ale tą piłką się bawić."
Awatar użytkownika
Duche
Ostrzeżenie

Dołączenie: Sob Sty 13, 2007 11:13 am
Miejscowość: Lędziny

Postprzez markos7207 Pią Lut 05, 2010 4:00 pm

Chyba dzisiaj Justynie może zagrozić jedynie Charlotte Kalla pod nieobecność Marit Bjørgen, bo więcej zdolnych wygrać z Polką nie widzę no chyba że Kowalczyk jest faktycznie tak "zajechana" ciężkimi treningami bo jak sama mówi, jest "potwornie wyczerpana".

Jak donosi Ilta Sanomat biegi podczas finału PŚ w Falun będą ostatnimi w karierze Virpi Kuitunen. Według gazety fińska biegaczka postanowiła zakończyć karierę wraz z końcem sezonu, a sama zainteresowana zapytana o tę sprawę powiedziała: "nie czytam gazet" :wink: .
Jeśli okazałoby się to prawdą to nie powiem żebym był szczególnie zmartwiony nieobecnością Kuitunen na biegowych trasach w przyszłości.
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Postprzez karlos Pią Lut 05, 2010 5:22 pm

markos7207 napisał(a):Nie startuje olimpijska kadra Norwegii, bo przebywa jeszcze w Sun Valley ale u mężczyzn pobiegną Aasen, Eilifsen i Bach więc Norwegowie będą.

Że startuje trzech jakichś słabszych zawodników, to bez znaczenia, tak jakby Norwegów nie było. Nie wiem dlaczego zawsze się wszystkiego tak czepiasz :lol: .
Awatar użytkownika
karlos
Kadra A

Postprzez markos7207 Pią Lut 05, 2010 6:14 pm

Przewrażliwiony jesteś :wink: Prostuję tylko nie do końca prawdziwe informacje, a wymieniona trójka to nie tacy znowu słabeusze skoro Bach zdobył parę dni temu tytuł MŚ U-23 a Eilifsen to mistrz Norwegii sprzed 2 lat na dzisiejszym dystansie.
No niestety nie obejrzę sobie biegu pań bo muszę zmykać, "krasule" czekają :lol: .
Jak ja nie lubię takich godzin rozgrywania zawodów :? .
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Postprzez Kam Pią Lut 05, 2010 6:46 pm

Wygląda na to, że też nie obejrzę tych zawodów. Nie mogę znaleźć żadnej internetowej relacji. Nawet NRK mi nie działa :/
Awatar użytkownika
Kam
Junior młodszy

Dołączenie: Sob Lis 14, 2009 5:38 pm

Postprzez Mateusz Pią Lut 05, 2010 6:47 pm

Mnie też NRK nie działa. Jakiś czas temu Rudziński komentujący aktualnie skoki powiedział, że zdążymy na start Justyny. Polka wybiegnie na trasę nieco po 19.
Biegnij Justysiu!. Szybciej, szybciej, biegnij.
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Pon Lis 20, 2006 5:39 pm
Miejscowość: Oleśnica

Postprzez Kam Pią Lut 05, 2010 6:51 pm

No fajnie, tylko ja nie mam Eurosportu...
Awatar użytkownika
Kam
Junior młodszy

Dołączenie: Sob Lis 14, 2009 5:38 pm

Postprzez Mateusz Pią Lut 05, 2010 6:52 pm

To zmienia postać rzeczy, ale można oglądać na Eurosporcie przez neta http://www.soccer-live.pl/transmisje.php?id=zimowe
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH Pią Lut 05, 2010 6:53 pm

Zobaczymy jak wypadnie Jaśkowiec na swoim dystansie. Wszyscy mówili że ich złe miejsce klasykiem nie martwi także zobaczymy :wink: Mnie zmartwiło :evil:
To jest właśnie schemat,prawdziwej miłości. Masz jakieś ale?masz jakieś wątpliwości? Z Hutnikiem jestem,na wieki wieków. Ze swoimi słowami,licz się człowieku.
Awatar użytkownika
RakuNH
Ostrzeżenie

Dołączenie: Wto Sty 13, 2009 7:05 pm

Postprzez Mateusz Pią Lut 05, 2010 7:29 pm

Justyna druga, bardzo dobrze, ale nie ukrywam, że liczyłem na zwycięstwo :D
Awatar użytkownika
Mateusz
Mistrz Olimpijski

Postprzez RakuNH Pią Lut 05, 2010 7:32 pm

No na szczęście Justyna forme ma dalej :D Brawo.

I jednak było się czym martwić. Jaśkowiec na swoim koronnym dystansie słabiuteńko. Po raz kolejny poza 30 i po raz kolejny przegrywa z Marek (której forma jak widać rośnie). Maciuszek i Marek nieźle. Nie straciły jakoś bardzo dużo. Poniżej 2 minut to niezły wynik i jakby Jaśkowiec biegała na poziomie jednej minuty straty to by można liczyć na miejsce sztafety w 6, może wyżej. A tak to chyba 7/8 to max. Szkoda :(
To jest właśnie schemat,prawdziwej miłości. Masz jakieś ale?masz jakieś wątpliwości? Z Hutnikiem jestem,na wieki wieków. Ze swoimi słowami,licz się człowieku.
Awatar użytkownika
RakuNH
Ostrzeżenie

Dołączenie: Wto Sty 13, 2009 7:05 pm

Postprzez figaro56 Pią Lut 05, 2010 7:55 pm

Nie jest źle. Widać, że forma jest. 10 km dowolnym to jedyny dystans gdzie nie liczę na podium Justyny. Na tym akurat dystansie i w tym stylu to bardzo dobry występ.
figaro56
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Śro Lis 19, 2008 11:39 pm

Postprzez karlos Pią Lut 05, 2010 8:00 pm

Na podstawie tego biegu można wywnioskować, że w Vancouver o medale powinny walczyć na tym dystansie Kalla, Kowalczyk, Khazova oraz z nieobecnych zapewne Bjoergen oraz Saarinen.
Awatar użytkownika
karlos
Kadra A

Postprzez Duche Pią Lut 05, 2010 8:06 pm

Kalla dzisiaj wygrała w wielkim stylu. Na igrzyskach będzie piekielnie groźna w stylu dowolnym. Dobrze również Justyna oraz Irina.

Zawiodła mnie dzisiaj i to bardzo Natalia Korostieliewa, zwłaszcza, że początek miała znakomity. Liczyłem na zdecydowanie lepszy wynik, aniżeli ten, który dzisiaj uzyskała, a uzyskała taki, że nawet jednego punktu nie zdobyła. Chyba zbytnio przeszarżowała na początku. Mam nadzieje, że nie będzie z niej rasowa sprinterka, tylko na dystansach także będzie walczyć. Dawaj Natalia! :)

"Oni są jak dzieci, które wychodzą z klasy. Jestem pewny, że gdybym któregoś wieczora zadzwonił do nich, żeby zagrać meczyk, to przyszliby wszyscy. Oni nie tylko chcą grać w piłkę, ale tą piłką się bawić."
Awatar użytkownika
Duche
Ostrzeżenie

Postprzez karlos Pią Lut 05, 2010 8:28 pm

Natalia w tym sezonie głównie się nastawiła na sprinty i dzisiaj po prostu 10km to było za dużo dla niej, w Vancouver będzie liczyła głównie na medal w sztafecie sprintu, wystąpi też w samym sprincie, a najdłuższym dystansem, który zapewne pobiegnie będzie właśnie 10km stylem dowolnym, jej start w sztafecie po dzisiejszym starcie stoi pod znakiem zapytania, chociaż akurat 5km wydaje się dla niej w sam raz.
Awatar użytkownika
karlos
Kadra A

Postprzez Olimpijczyk Pią Lut 05, 2010 9:44 pm

Brawo Justyna myslalem ze bedzie slabiej po przeczytaniu onetu a tu podium brawo!!!

Z reszty naszych to roszczarowala mnie Jaskowiec na jej koronnym dystansie powinna wyprzedzic przynajmniej Marek(ktora pobiegla bardzo ladnie przypomne ze jej styl to klasyk)lub nawet zmiescic sie w 20 Maciuszek na swoim stalym poziomie no moze troche lepiej

U panow Polacy slabo nawet bardzo miejsca w 5 dziesiatce sa slabymi miejscami
Widac ze starzy Wlosi umia sie przygotowac do igrzysk (no ale paru z swiatowej czolowki nie startowalo)
Olimpijczyk
Młodzik

Dołączenie: Czw Lut 04, 2010 9:58 pm

Postprzez karlos Pią Lut 05, 2010 10:06 pm

Doświadczeni Włosi pokazali, że ten dystans do nich należy, myślę że na igrzyskach na tym dystansie mogą im zagrozić tylko Norwedzy, no może się Francuzi przebudzą. Sedov całkiem przyzwoicie(8 miejsce), najlepszy z Rosjan, bo reszta rosyjskiej ekipy słabiutko, Legkov jeszcze jako tako, bo on się skupił w przygotowaniach do biegów na 30km i 50km, ale Shiriaev jak był bez formy, tak nadal jej nie ma, a Vyleghzanin to po prostu tragicznie, teraz do tego jeszcze brakuje, aby któregoś złapali na dopingu, bo musi być przyczyna dla której biegają tak słabo :lol: .
A tak na serio to Rosjanie się cieszą jedynie z tego, że w razie klęski na igrzyskach wreszcie zmienią się w biegach władze związkowe i trenerzy. W jednym z artykułów w rosyjskiej prasie w rozważaniach na temat dopingu autor opisywał, że przyczyną słabych startów Rosjan na zeszłorocznych MŚ i ogólnie jest wiara w moc strzykawek, którą ciężko wykorzenić, a z drugiej strony zacofanie w technikach treningowych.
Czy zauważyliście, że w biegu kobiet biegła Kaisa Makarainen ? Marek i Maciuszek pozytywny start w kontekście sztafety, natomiast Jaśkowiec, która się zapowiadała na zawodniczkę, która spokojnie powinna się ocierać o pierwszą dziesiątkę, po raz kolejny zawodzi.
Ostatnio edytowany przez karlos Pią Lut 05, 2010 10:26 pm, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
karlos
Kadra A

Postprzez figaro56 Pią Lut 05, 2010 10:10 pm

Martwi mnie ta forma Jaśkowiec. Można było spodziewać się po niej większych postępów w tym sezonie i nie ukrywam, że jak dotąd mnie rozczarowuje.
Marek poprawia się z każdym startem ale to też dalekie od oczekiwań. W zasadzie postęp zrobiła znaczny w porównaniu do zeszłego sezonu tylko Maciuszek. Jeszcze rok temu przegrywała z Sylwią i Kornelią i to znacznie a teraz biega na podobnym poziomie.
figaro56
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Śro Lis 19, 2008 11:39 pm

Postprzez Janko10 Pią Lut 05, 2010 11:02 pm

Duche napisał(a):Kalla dzisiaj wygrała w wielkim stylu...

Wygrała. Ale wielkiego stylu jakoś nie zauważyłem. :roll:
Brawo Justyna. :D
Pozostałe dziewczyny też dobrze (oczywiście z wyjątkiem Jaśkowiec, która pobiegła co najwyżej średnio).
Za to Panowie przypominają mi innych Panów...
13 stycznia 2010 nie zważając na okres ochronny oraz obrońców przyrody, zastrzelono Świstaka. Sprawcy, którego imienia nie wolno wymawiać, uszło to na razie płazem. Żądamy wskrzeszenia Świstaka!
Awatar użytkownika
Janko10
Ostrzeżenie

Dołączenie: Sob Gru 06, 2008 6:30 pm
Miejscowość: Brzeg Dolny

Postprzez markos7207 Sob Lut 06, 2010 12:18 am

U pań tak jak się spodziewałem z Justyną mogła wygrać tylko Kalla i zrobiła to :? . Mała Szwedka jest główną kandydatką do tytułu za 10 dni bo tam na lżejszych i technicznych trasach będzie jej jeszcze łatwiej "odjechać" rywalkom bo biega "łyżwą" najbardziej efektywnie ze wszystkich choć ja wierzę że Marit Bjørgen tanio skóry nie sprzeda podobnie jak Kowalczyk.
W każdym razie będziemy świadkami pasjonującej walki na inaugurację zmagań biegaczek na igrzyskach i stawiam że zwycięsko z tego boju wyjdzie Norweżka bo to jej największa szansa na "złoto" w Vancouver. Żałuję tylko że Kalla wyprzedziła Bjørgen w klasyfikacji na dystansach i będzie biegła po niej a to spory handicap znać międzyczasy rywalki.
Jak dla mnie to sporą sensacją jest świetny występ Włoszki Rupil no i bardzo dobre miejsce Miriam Goessner(panna Neuner może już zapomnieć o starcie w sztafecie biegaczek :wink: : dwóch biathlonistek Behle nie wstawi na pewno).

U mężczyzn "matuzalem" di Centa doczekał się w końcu pierwszego pucharowego zwycięstwa choć na trasach w Whistler nie widzę go na podium, zresztą to będzie zupełnie inny bieg bo dziś wątpliwe by ktokolwiek dał z siebie 100%.
Rosjanie faktycznie słabo(wyjątek to młody Siedow który potwierdza że w dowolnym będzie się w przyszłości liczył), Wylegżanin to całkiem tragedia. Coś nie posłużyła mu taka długa przerwa w startach od wycofania się z TdS.
Bardzo dobrze za to Szwajcarzy, widać Cologna nie chce powtórki z Liberca.
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Postprzez Masha Sob Lut 06, 2010 12:39 am

Świetnie Charlotte! Tak trzymaj! Na IO 1 sek za Kowalczyk i będzie miodzio, piękne podium.
Мария Юрьевна Шарапова Lindsey Caroline Vonn Magdalena Neuner Laura Robson Jelena Janković Victoria Azarenka
Awatar użytkownika
Masha
Mistrz Olimpijski

Dołączenie: Pią Gru 12, 2008 5:11 pm
Miejscowość: okolice Słupska

Postprzez Duche Sob Lut 06, 2010 9:37 am

Rosjanie rzeczywiście słabo, za wyjątkiem młodego Sedova (będą z niego ludzie). Ja tłumaczę sobie to tak, że dzisiaj pobiegli sobie bardziej treningowo i dali z siebie gdzieś 50%. Mam taką nadzieje, nie wiem czy jest to nadzieja złudna. Oby nie, bo chciałbym na igrzyskach oglądać Rosjan regularnie na podium.

Awatar użytkownika
Duche
Ostrzeżenie

Postprzez markos7207 Sob Lut 06, 2010 9:46 am

Northug pierwszy a dalej dwaj Rosjanie, może być ? :lol:
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Postprzez Duche Sob Lut 06, 2010 9:59 am

Niech stracę, od biedy może być i takie podium ;)

Awatar użytkownika
Duche
Ostrzeżenie

Postprzez karlos Sob Lut 06, 2010 10:00 am

Na 15km poza Sedovem raczej nie ma na Rosjan co liczyć, Vyleghzanin już przed biegiem tłumaczył się, że z powodu choroby nie przepracował okresu przygotowawczego, tak jak to było wstępnie zaplanowane i w zasadzie nawet do końca nie wyzdrowiał :( i że dla niego teraz najważniejsze jest zdrowie. Razem z Legkowem nastawiają się na 30km i 50km. Co ciekawe w rosyjskiej ekipie toczy się dyskusja, czy nie umieścić na ostatniej zmianie sztafety sprintera Petukhova.
Awatar użytkownika
karlos
Kadra A

Postprzez markos7207 Sob Lut 06, 2010 10:52 am

Rosjanie wycofali swoich sprinterów z udziału w dzisiejszych zawodach :roll: .
Awatar użytkownika
markos7207
Mistrz Olimpijski

Następna

Powróć do Biegi narciarskie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość